Ağız Kokusu
Hepimiz kişisel bakımımıza dikkat ederiz çünkü sürekli toplum içinde kişilerle iletişim halindeyiz. Peki sürekli diş fırçaladığımız sayısız ağız bakım losyonu kullandığımız halde ağız kokumuz devam ediyorsa…
Gastro-Özefagial Reflü Hastalığı
Gastro-özefagial reflü mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri gelmesidir. Bu durumun yemek borusu ve komşu üst solunum yolunda hasar bırakması ya da şikayetlere yol açması ise gastroözefagial reflü hastalığı olarak tanımlanır…
Endoskopik Taramalar Kime Ne Zaman Yapılmalıdır?
Endoskopik taramalar mide ve bağırsak kanserlerinin erken tanı ve tedavisine olanak sağlamaktadır. Ülkemizde kolon (bağırsak) kanseri için sağlık ocaklarımızda gayta tetkiki ile tarama yapıp bu test pozitif çıkanlarda kolonoskopi taraması yapılmaktadır…
Mevsimsel Değişiklikler Mide Şikayetlerimizi Etkiler Mi?
Hava sıcaklıklarının hızlı değişmesi yaşamımızı etkilerken mide bağırsak sistemimizi etkilemektedir. Eşlik eden viral enfeksiyonlar bağışıklık sistemimizi daha çok çalışmaya zorlamakta bu arada da gastrointestinal sistem payına düşeni almaktadır…
Çölyak Hastalığı
Tahıl içerisinde bulunan glutene karşı antikor oluşumu ile seyreden kronik bir hastalıktır. Klasik hastalık emilim bozukluğu, ishal, gaz, şişkinlik ve kilo kaybı ile seyreder…
Bağırsak Gazı İçin Çözüm Arayanlara!
Soluduğumuz hava, yediğimiz yiyecekler ve bağırsaklarımız içinde yaşayan bakterilerin sindirim işlemine katılması sonucu oluşan gazların birleşimi bağırsak gazını oluşturmaktadır…
Kabızlık
Kabızlık dediğimiz durum dışkılama süresinin haftada üç kereden az olması ve bunun yanında dışkılama sırasında zorluk yaşanmasıdır. Kabızlık bir hastalık değil bir bulgudur. Bağırsak hareketlerinde değişikliğe bağlı fonksiyonel nedenler olabileceği gibi bir hastalık kompleksinin bir parçası olabilir…
Kolonoskopi Öncesi Diyet Nasıl Olmalıdır?
Toplumdaki inanışın aksine kolonoskopi yapılacak hastalar üç gün boyunca aç kalmamaktadır. İnsanlarda alınan besinler beslenme alışkanlığına göre 3-5 gün içerisinde sindirilmekte ve posası dışarı atılmaktadır…
Yağlı Karaciğer Hastalığı Neden Olabilir??
Toplumda herhangi bir nedenle yapılan karın ultrason incelemelerinde karaciğerde yağlanma bulgusu ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu durum sizi endişelendirmiş olabilir…
Hepatit B Neden Çok Önemlidir?
Hepatit B virüsü adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu karaciğeri etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık akut seyirli olarak karaciğer hastalığı yapıp iyileşebileceği gibi kronikleşerek kalıcı karaciğer harabiyetine neden olabilir…
Hepatit C Enfeksiyonu Nedir?
Hepatit C adı verilen virustan kaynaklanan enfeksiyon hastalığı olup genellikle kan yolu ile bulaşır. Aynı ev içerisinde yaşamak, temas etmekle bulaş olmaz…
Siroz
Karaciğer; kendi içerisinde farklı hücre dizilerinin çok muntazam şekilde yerleştirildiği ve çok hızlı bir şekilde kendini yenileyebilen bir organdır. Karaciğerdeki bu muazzam yapının çok farklı hastalıklar nedeniyle hücrelerin yıkımı ve organizasyon yeteneği kaybı ile seyreden ortak sonuna verilen isim karaciğer sirozudur…
Mikrobiyota Nedir?
İnsanın kendisi üzerinde milyarlarca canlının ( bakteriler) yaşadığı bir dünyadır. Bu bakteri gruplarının tümüne mikrobiyota denir. Bu bakterilerin %90’ ından fazlası bağırsaklarımızda yaşamaktadır. Bu bakteriler farklı ailelere üye olup kendi aralarında bir denge oluşturmaktadır…
Gebelik Sürecinde Yaşanacak Sindirim Sistemi Karaciğer İle İlgili Problemler
Bazı kadınların hamilelik süreci çok keyifli geçerken bazı kadınlarda bu süreç onları biraz zorlayabilir. Bu sürecin keyfini çıkarmalısınız. Bazen gebelik testi bile yaptırmadan sabah bulantıları ile mutlu haberi alırsınız…